Hitta din väg till framgång

Arkiv

5 tips att tänka på innan du väljer hockeygymnasium

Funderar du på att börja hockeygymnasium? 
Har du beslutsångest och svårt att veta som passar dig bäst?
Här är fem experttips att tänka på innan du väljer.

Den 1 december är sista ansökningsdagen till landets 33 elithockeygymnasium, även kallad NIU-gymnasium.
Men redan nu går det att skicka in ansökan och för många föräldrar och spelare runt om i landet råder därför en stress och oro inför det tuffa beslutet. För de allra flesta är det trots allt en stor djungel med många lag och skolor att välja mellan och många aspekter att ta hänsyn till för att komma fram till vilket alternativ som är bäst.

Men vad är egentligen viktigast att tänka på?
Hockeyguiden har tagit hjälp av Hockeymagasinets chefredaktör Andreas Westerlind för att söka svar på den frågan.
Han har både själv gått tre år på hockeygymnasium men framför allt senaste åren pratat och intervjuat samtliga 33 NIU-hockeygymnasium till artikelserien ”HG på HM”.

– Jag minns själv hur nervös jag var inför det valet och hur otroligt svårt det var för mina föräldrar att veta vad som är bäst. Det är mycket att ta hänsyn till samtidigt som många tror att det är ett helt avgörande beslut för karriären. Det vill jag direkt vara tydlig med att så inte är fallet, även om det såklart är en fördel att gå hockeygymnasium eftersom du får en fantastisk utbildning, säger Westerlind.

Nedan listar Westerlind fem saker som han tycker är viktigast att ta hänsyn till inför valet av hockeygymnasium.

1.  Underskatta inte att ha nära hem.

”Det är lätt att bli sugen på att flytta till en större klubb långt hemifrån. Det många däremot glömmer eller inte vet är hur tufft det är att klara sig helt på egen hand i den åldern och samtidigt orka med en elitsatsning och skolgång. Jag själv flyttade sju mil hemifrån och tyckte det var tufft som 15-åring. Jag har genom åren även både hört och sett andra exempel på stora talanger som försvunnit just av det skälet, det blev för tufft helt enkelt. Tryggheten med att ha nära hem är med andra ord oerhört viktigt i mina ögon och det är också en stor anledning till varför allt fler hockeygymnasium rekryterar mer och mer lokalt. För mig är det den viktigaste aspekten att tänka över, hur långt måste du egentligen flytta?”

2. Storklubb före småklubb är inte alltid bäst

”Att välja klubben som låter bäst och häftigast är oftast det enkla valet men av erfarenhet är det inte alltid klockrent. Prioritera istället följande frågor: var har jag bäst möjlighet att utvecklas? Var kan jag få mycket speltid och chans till en stor roll? Speltid och förtroende är a och o i den åldern, inte vilket klubbmärke som är på tröjan. Därför kan en mindre klubb i många fall vara ett mycket bättre alternativ för mångas utveckling”

3. Vad finns det för utvecklingsmöjligheter?

”Vad har klubben för juniorlag? Vilka serier spelar lagen i och hur högt spelar a-laget? Det är också bra att veta för din utveckling i klubben. Det behöver inte betyda att klubben måste ha ett SHL-lag för att det ska vara bra för dig. Tvärtom kan ett a-lag i HockeyEttan eller Hockeyallsvenskan vara ett bättre val för att ge dig större chans till seniorspel i tidig ålder”

4. Glöm inte bort hur det ser ut vid sidan av isen

”Det som oftast sker när någon ska söka hockeygymnasium är att allt fokus läggs på själva hockeydelen, träningen och klubben. Sociala aspekter, skola och tillgängligheten runt om glöms lätt bort, trots att det i många fall är lika viktigt. I storstäder kan det till exempel lätt bli flera timmar om dagen som läggs på transport till och från träning och till och från skola, vilket i längden kan bli oerhört påfrestande. Att ha nära till allt skapar bättre förutsättningar att orka och hinna vardagen, vilket i längden även förbättrar prestationen. Lika viktigt är det att se över vad det finns för aktiviteter att göra i staden/byn du bor i, utöver ishockeyn. Där kan istället en småstad göra livet tuffare eftersom det kan vara svårare att, välbehövligt nog, koppla av och ibland släppa hockeyn – eftersom det inte finns så mycket annat att göra”

5. Vad finns det för utbildningsmöjligheter?

”Det är lätt att i den åldern svara ”jag ska bli hockeyproffs” på frågan vad den personen ska bli när den blir stor. Jag tycker också det är helt rätt inställning men med tanke på hur få som lyckas är det väldigt viktigt att ha en plan B. Därför måste skolan prioriteras. Har du till exempel planer på att i framtiden studera på ett universitet så skulle jag rekommendera att kolla vad det finns för utbildningsmöjligheter i kombination med ditt hockeygymnasium. Jag själv insåg nämligen mitt tredje år att min utbildning på hockeygymnasium inte räckte till en högskolebehörighet och fick då på eget initiativ lägga till kurser för att klara av det. Tack vare det kunde jag sedan plugga vidare till journalist direkt efter gymnasiet och det är jag idag oerhört tacksam för. Därför är mitt tips till alla, oavsett hur duktig du är; prioritera aldrig bort skolan. Mycket kan hända under en karriär och då gäller det att ha något att luta dig mot”

Vill du veta mer om varje hockeygymnasium?
Använd då Hockeyguidens sökmotortjänst för att jämföra och läsa om varje hockeygymnasium.
Det gör du här!

Kommentarer

Skriv en kommentar

  • Jeanette Carlsson
    23 september, 2018 kl 18:28

    Hej, en sak som är viktig är, som i vårt fall som bor på Gotland, så får man inga bidrag om linjen man vill gå finns på ön. Vi hade en son som var nära välja en linje till smed eftersom det var den enda i Tingsryd som han kunde gå om han skulle få bidrag. Han var inte ett dugg intresserad av det utan ville bara gå hockygym, vi förklarade då som din planB. Det blev aldrig nåt hockygym på fastlandet för honom utan Liu som finns i Visby.

chat
Skriv en kommentar
keyboard_arrow_up