Hitta din väg till framgång

Arkiv

  • Idrottsklubbar går samman i kraftfull insats mot sexuella övergrepp

Idrottsklubbar går samman i kraftfull insats mot sexuella övergrepp

Enligt statistik från Rädda Barnen har var femte barn utsatts för ett sexuellt övergrepp. Nu väljer flera jämtländska idrottsklubbar att gå ihop i en gemensam kraftfull insats mot sexuella övergrepp i barns idrottsmiljöer.

Det är Östersunds FK, IFK Östersund, Frösö IF, Ope IF och Östersund Basket som gemensamt slutit upp bakom en satsning  bygga kunskap och jobba med konkreta åtgärder mot sexuella övergrepp.

– Generellt i samhället behöver vi prata om sexuella övergrepp mot barn, öka kunskapen, ingjuta mod och en skapa enkelhet i hur fångar upp dessa frågor. Inom idrotten har vi ett stort ansvar men också en stor möjlighet att fånga upp det eftersom 9 av 10 barn i Sverige idag är anslutna till någon idrottsförening, säger Ingela Rönnestrand, en av initiativtagarna, förälder och medlem i Ås IF och Frösö IF.

Syftet är då att diskutera tätare vuxennärvaro och samtidigt sträva efter att alltid vara två vuxna, hur klubber genomför övernattningar vid läger och cuper, samt hur sociala medier eller SMS-kontakt hanteras.

Patrik Sjöberg kommer och föreläsar i Östersund, Foto: Bildbyrån

Bjuder in till föreläsning med Patrik Sjöberg

Som ett led i att öka kunskapen bjuder idrottsföreningarna i samarbetet tillsammans med Rädda Barnen och Östersunds kommun in till en föreläsning med Patrik Sjöberg med rubriken ”Låt det aldrig hända”. Föreläsningen hålls på Sporthallen i Östersund den 23 augusti, ett kostnadsfritt evenemang tänkt för föräldrar, ledare och ungdomar över 15 år.

– Det har varit ett stort intresse från både idrottsföreningar och företag att bidra konkret genom aktiviteten med föreläsningen, Förutom att öka medvetenheten bland oss vuxna, föräldrar och ledare behöver vi öka kunskapen till bland våra barn och ungdomar. Vi har dock valt att sätta en åldersgräns på 15 år på föreläsningen, berättar Maria Wilén, vice ordförande i Östersunds IK och även hon en av initiativtagarna.

En annan konkret aktivitet som idrottsföreningarna för dialog om, är att införa ”Begränsad Registerkontroll” vid ledarrekrytering. Där syftet är att skapa bra förutsättningar och en trygg miljö för våra barn och ungdomar genom att tidigt utesluta individer som har en dom mot sig. Den begränsade registerkontrollen har införts på olika håll och genomförs då på alla i föreningen som jobbar med barn och ungdomar, kontrollen följer Riksidrottsförbundets riktlinjer.

– Min bild av registerkontrollen är att den absolut kan bidra förebyggande men den kan även invagga en falsk trygghet, säger Ingela Rönnestrand, en av initiativtagarna. Att veta hur man som idrottsförening ska jobba med de frågor som kommer upp ur en registerkontroll är viktigt men än viktigare hur vi kan arbeta förebyggande i vår vardag, avslutar Ingela Rönnestrand.

Kommentarer

Skriv en kommentar

mood_bad
  • Det finns inga kommentarer än.
  • chat
    Skriv en kommentar
    keyboard_arrow_up