Hitta din väg till framgång

Arkiv

  • Styrketräning minskar skaderisken hos unga idrottare – med 70 procent

Styrketräning minskar skaderisken hos unga idrottare – med 70 procent

Styrketräning är väldigt viktigt för alla som håller på med idrott och är inte minst skadeförebyggande, framför allt för unga idrottare.
Enligt en stor undersökning kan styrketräning reducera skaderisken med nästan 70 procent för unga idrottare, skriver Sportidrott.se.

Ungdomar är mer utsatta än vuxna när det handlar om idrottsskador. Särskilt utsatta är otränade ungdomar, unga tjejer och den växande gruppen av ungdomar som tidigt specialiserat sig på en idrott. Styrketräning har då visat sig vara en väldigt viktig ur många synvinklar, inte bara för att bli starkare och bättre. Det är framför allt viktigt i skadeförebyggande syfte.

Enligt Sportidrott.se, som refererar till en klinisk granskning av mer än 130 idrottsvetenskapliga artiklar på PubMed och Sport Discus mellan åren 1982-2016, kan styrketräning reducera skaderisken med upp till 70% för unga tjejer, otränade individer och tidigt specialiserade ungdomar.

”Slutsatsen att systematisk styrketräning som bedrivs tillsammans med annan träning är både skadeförebyggande och prestationshöjande är sedan tidigare välkänd och det gäller för tränare och ungdomar som befinner sig i någon av riskgrupperna av otränade ungdomar, unga tjejer och tidigt specialiserade idrottare att kombinera olika träningsformer med styrketräning för att minska skaderiskerna på träning, tävling och match” skriver Sportidrott.se

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

 

Kommentarer

Skriv en kommentar

mood_bad
  • Det finns inga kommentarer än.
  • chat
    Skriv en kommentar
    keyboard_arrow_up