Hitta din väg till framgång

Arkiv

  • Växjöjunioren om valet av hockeygymnasium: “Längre väg om man inte flyttar”

Växjöjunioren om valet av hockeygymnasium: “Längre väg om man inte flyttar”

Foto: Pierre Persson

Rocky Persson är en 16-årig kille som precis börjat på hockeygymnasiet i Växjö. I en intervju till Hockeymagasinet berättar han hur det är och varför det gynnade honom att flytta hemifrån.
– I början var det lite jobbigt att komma ifrån föräldrar och flickvän. Men jag kände att det är något jag vill göra för att lyckas, säger Rocky Persson till Hockeymagasinet.

Rocky Persson är en 16-årig forward från Umeå som har haft hockey för ögonen ända sen han föddes.

– När jag var två år tog pappa ,som spelat hockey hela livet, mig till rinken. Då tyckte jag det var skitkul att kolla på ismaskinen efter matcherna När jag blev lite äldre började jag förstå sporten mer och tycka att det var riktigt kul. Ju mer och mer jag började att förstå sporten desto roligare tyckte jag att det var, berättar Rocky Persson i en intervju till Hockeymagasinet.

Rocky har Tegs SK som moderklubb. Han spelade i Tegs SK fram till U14. Då gick han över till Björklöven där han spelade U16 och J18 för klubben. Men nu i somras lämnade han Björklöven för att flytta till Växjö för att börja på hockeygymnasiet. Något som i början var lite jobbigt.

– I början var det lite jobbigt att komma ifrån föräldrar och flickvän. Men jag kände att det är något jag vill göra för att lyckas eftersom Björklöven har en bra ungdomsverksamhet men de har inte samma förutsättningar på juniorsidan som SHL-klubbarna har med superelitlag i J20.

“Tänkte stanna först” 

Valet att flytta till hockeygymnasiet i Växjö var inte självklart från början. Men eftersom Björklöven inte har något J20 Superelit lag så blev steget till a-laget ett för stort steg.

– Jag tänkte i början stanna i Björklöven. Jag skulle få spela J20 och möjligtvis träna med A-laget om jag stannat. Björklöven var länge mitt förstaval och jag är tacksam till Björklövens juniortränare Joakim Engström som har gett mig chansen att utvecklas mycket och som alltid stöttat mig i mina val.

Rocky berättar att det har varit svårt för Björklövens egna juniorer att ta steget upp till a-laget.

– Det har varit svårt för Björklövens egna juniorer att ta det steget upp till a-laget medan juniorer som kommit från andra lag med superelitklubbar har klarat det bättre. Som till exempel Jacob Peterson och nu William Eriksson som spelat sin juniortid i Frölunda respektive Modo.

Valet föll på Växjö då Rocky hade hört att det var ett bra hockeygymnasium. De erbjöd också ett bra upplägg.

– Jag var lite osäker på vad jag skulle göra men sen jag fick hälsa på i Växjö och träffa Janne Karlsson och Patrik Hall och då bestämde jag mig snabbt. Sen hade Växjö Lakers ett bra upplägg och bra förutsättningar för att jag skulle kunna fokusera på hockey och skolan. De lovade att ta hand om mig jättebra. Jag hörde också från andra att Växjö var ett riktigt bra hockeygymnasium. Då åkte jag dit för att se hur det var.

”Ser till indvididens utveckling och inte bara lagets”

Rocky berömmer Växjös hockeygymnasium. Han förklarar att Växjö har en bra anläggning med många gym som ligger i närheten av varandra. De tar också bra hand om en om man blir skadad.

– Växjö har riktigt bra anläggning här. Jag har boende vid ishallen och jag har tillgång till tre gym. Alla dessa gym ligger inom 100 meter från där jag bor. Sen har vi en lagsjukvårdare som är jättebra om man blir skadad. Det är inte så att de glömmer bort en om man blir skadad utan de försöker få tillbaka en på isen så fort som möjligt.

Växjö är också bra på att se till individens utveckling och inte bara till lagets utveckling berättar Rocky.

– De är också jättenoga med individuell utveckling. De verkligen pratar med varje person och jobbar med hur varje individ och person ska utvecklas och inte bara hur laget ska utvecklas. Det är riktigt bra här för ens individuella utveckling för man är en bit på vägen men utvecklas ju fortfarande.

“Får mer uppmärksamhet” 

Ser du något negativt med att flytta?

– Jag känner inget direkt just nu som är negativt med att jag flyttade. För man får mer uppmärksamhet och mer tid till att träna. Det är lite jobbigt är det att diska och städa.

Rocky förklarar att man känner en gemenskap med de andra då så gott som ingen kommer från Växjö utan alla har flyttat ifrån sina familjer. Det gör att man hjälps åt med saker.

– Det som också är bra är att de flesta som spelar här kommer utifrån och det gör att man måste hjälpas åt. Man blir som en familj när alla kommer utifrån och flyttar ifrån sina familjer. För om man flyttar hit och alla skulle komma från Växjö då kanske alla åker hem till sina familjer och har mat färdiglagad. Och så måste man själv åka till sin lägenhet och laga mat och sen vara själv hela kvällen när alla andra umgås med sina familjer.

“Lättare att kombinera skolan med hockey” 

Det är inte svårt att kombinera skolan med hockey på ett hockeygymnasium. Utan det är snarare tvärtom, det är lättare.

– Det är tvärtom. Förut på högstadiet var det jobbigt att kombinera skola med ishockeyn. Jag kunde ha skola fram till fyra och sen var det träning kvart över fyra. Men nu när jag har flyttat hit är allt bra upplagt. Vi har alltid tid till att hinna byta om och värma upp innan träningarna. De har också oftast lagt träningarna ganska tidigt så att man har tid att plugga på kvällarna och de tycker att vi ska plugga på bussen till matcherna. Jag tycker att det flyter på jättebra. Vår mentor är mentor för alla hockeykillar och han är bra på att hjälpa oss med hur och när vi ska plugga och hur vi ska få ihop det tillsammans med matcher och träningar utan allt för mycket stress.

“Är en säkrare väg” 

Rocky tror inte att man måste flytta till ett hockeygymnasium för att nå sitt mål. Men han tror att det kan vara en säkrare väg om man flyttar.

– Jag tror absolut inte att man måste flytta. Men om man inte flyttar kan de bli lite längre väg att komma fram till sitt mål. Jag har funderat och jag vill så snabbt som möjligt upp och spela J20 Superelit och då har man kanske större chans att komma in i ett hockeyallsvenskt lag när man är i 20 årsåldern. Men som för min del om jag skulle stannat i Björklöven då kanske man spelar i J20 till sitt sista år där. Och sen kanske man spelar något år i Teg och sen kommer man upp i allsvenskan. Jag tror att det är en säkrare väg att välja hockeygymnasium.

Tror du att du hade utvecklats likadant om du inte hade flyttat till ett hockeygymnasium?

– Nej, det tror jag inte. Jag har alltid kört mycket fysträning men förr var jag mer negativ till det. Sen jag kom till Växjö har jag mycket tid över till det för de planerar allt bra och det gör att jag får mycket tid över till att göra fysträningen. När alla andra kör på som de gör blir det att man tävlar mot varandra. I Björklöven fanns det alltid några som alltid sket i fysen. Men här i Växjö är det ingen som chillar utan alla kör och sporrar varandra.

”Rekommenderar att flytta”

Rocky rekommenderar ungdomar att flytta till ett hockeygymnasium om man inte redan bor i en stad som har ett. Men det finns saker man måste ha koll på innan man flyttar.

– Ja, det gör jag. Först och främst måste man ha koll på allt runtomkring. Man måste vara säker på att man klarar av att flytta. Man ska gärna också ha pratat med någon annan som har flyttat för att höra hur det är. Man kan inte vara en stökig person som har jobbigt att städa och diska och liknande för då tror jag att det kommer bli jättejobbigt. Men har man koll på allt och är självständig så tycker jag absolut att man ska flytta om man inte redan bor i en stad som har ett bra hockeygymnasium.

En annan fördel Rocky ser med att flytta är att man får möta nya spelare och lag.

– En annan fördel med att flytta är att man får möta nya spelare och lag, de man möter som för min del i den norra serien har man mött sen man var sju år, nu är alla lag och motståndare okända vilket tvingar mig att fokusera och utvecklas.

Behöver man flytta för att lyckas med sin karriär?

– Nej det tycker jag inte. Men jag tror det är en liten längre väg om man inte flyttar. Man måste jobba stenhårt om man inte måste jobba hårdare när man är på ett hockeygymnasium. Men det är lättare att jobba hårdare när man är på ett hockeygymnasium eftersom alla är tävlingsinriktade, avslutar Rocky Persson.

Text: Mattias Nilsson, Hockeymagasinet
Foto: Pierre Persson.

Kommentarer

Skriv en kommentar

mood_bad
  • Det finns inga kommentarer än.
  • chat
    Skriv en kommentar
    keyboard_arrow_up