Hitta din väg till framgång

Arkiv

Vill du bli grym på en idrott? Träna flera olika

#minandraidrott

PRESSMEDDELANDE. Det finns flera anledningar att träna på många olika sätt, oavsett om du vill bli så duktig du kan eller idrottar för att ha roligt, träffa kompisar och må bra. Eller både och. Forskning har nämligen lärt oss att de som tränar flera idrotter utvecklas bättre, löper mindre risk att skada sig och blir mer motiverade att fortsätta träna. Vilken är din andra idrott?

Hela Sveriges skidgigant Charlotte Kalla spelade basket långt upp i tonåren, slalomåkaren André Myhrer håll på med mängder av olika idrotter som ung och NHL-proffset Victor Hedman varvade ishockey med både fotboll och golf.

Unga stjärnskottet Stina Blackstenius tog det hon lärde sig i friidrotten med sig in i både handbollen och fotbollen och den inspirerande Helene Ripa har testat sina gränser inom mängder av idrotter hela livet.

Musse Hasselwall kom igång rätt sent men blev bäst i Sverige och hittade en ny passion som vuxen. Jonas Björkman provade allt möjligt som ung och brukade varva ned med några golfrundor under tenniskarriären.

Dessa är ett fåtal exempel av alla svenska idrottare som nått toppen och är levande bevis för att vi inte behöver ha så bråttom när vi är unga. Håll på med det som känns rätt just då!

Idrott ska först och främst vara kul. Att ha roligt är den största orsaken till varför unga idrottar och många framgångsrika elitidrottare vittnar om att det var just variationen av idrotter som skapade glädjen. Även om de flesta av oss kanske inte vill eller kan bli elitidrottare har vi rätt att ha roligt.

I Riksidrottsförbundets nya kampanj ”Min andra idrott” vill vi slå ett slag för alla de positiva effekter som följer av att hålla på med många olika idrotter, särskilt som ung. Det finns inte några belägg för att man måste välja tidigt för att nå sina mål. Oavsett hur stora eller små.Kanske kan vi ta kål på några seglivade myter längs vägen. Till dess, träna så mycket du vill, ha så roligt du bara kan och variera dig så mycket som du hinner!

– Riksidrottsförbundet

HÄR ÄR NÅGRA LEVANDE EXEMPEL 

Charlotte Kalla

Längdskidor, basket
3 OS-guld, 6 OS-silver
2 VM-guld, 6 VM-silver
4 VM-brons

”Jag och mina systrar idrottade mycket under uppväxten i Tärendö. Själv älskade jag basket och drömde om att spela för Luleå. Vi brukade åka 20 mil enkel väg för att kolla på match. Jag har haft många fördelar av att inte ha specialiserat mig tidigt, och fick öva koordination, spänst och snabbhet i baskethallen. Där fick jag också vänner för livet och lärde mig om allt från samarbete till kommunikation. Mitt bästa tips till unga idrottare är att ha tålamod och våga lyssna på magkänslan. Det finns fler svar där än du kan ana.”


Victor Hedman
Ishockey, fotboll, golf
NHL:s bästa back 2018
VM-guld 2017
VM-brons 2010

”Vi var ett tajt kompisgäng som idrottade och hade kul tillsammans när vi växte upp. Jag drömde om att bli fotbollsmålvakt, men fick spela på topp. Det var också kul, men när vi träffas på somrarna drar jag fortfarande på mig handskarna! Det blev mer hockey när jag blev äldre, jag tyckte nog att det var roligare. Men den koordination och spelförståelse fotbollen gav mig har jag stor nytta av i rinken. Det viktigaste när man är ung är att ha kul och verkligen njuta. Annars blir det inte roligt på någon träning, och då slutar man nog rätt snart.”


André Myhrer
Slalom, ishockey, fotboll, friidrott
1 OS-guld, 1 OS-brons
1 VM-silver, 2 VM-brons

”Jag testade många idrotter när jag var ung. Det blev mest ishockey, fotboll och slalom men även lite längdskidor och friidrott. Första gången jag testade alpint var nog med föräldrarna i fjällen. Jag tror att det var bra röra på sig så många olika sätt och verkligen träna hela kroppen. Om man bara sysslar med en sport är det lätt att träningen blir enkelspårig. Jag har haft stor nytta av min allsidiga träning och hade dessutom fantastiskt kul! Det har också gjort att jag inte är lika less på slalomåkningen, trots att det har blivit rätt många åk.”


Helene Ripa
Kanot, simning, längdskidor, mountainbike
1 OS-guld, 1 OS-silver, 1 VM-guld
2 VM-silver, 2 VM-brons, skidor
2 EM-guld, 1 EM-brons, kanot
1 EM-guld, 1 EM-silver, 1 EM-brons, simning

”Jag fastnade tidigt för gymnastik och badminton. Men när jag var 14 år fick jag cancer och var tvungen att amputera mitt högra ben. Då kom jag i kontakt med simningen, som blev väldigt viktig för mig. Där fick jag vara mig själv. Efter en framgångsrik karriär började jag med längdskidor och för några år sen bytte jag till kanot. Jag tycker att det är kul att hålla på med annat vid sidan om tävlandet.
Nu håller jag på och testar mountainbike. Det är väldigt roligt och jag får verkligen utmana mig själv. Det är viktigt att våga göra saker som får dig att växa som person, tror jag. Att våga ta steget.”


Jonas Björkman
Tennis, golf, fotboll, ishockey, volleboll, basket, bordtennis
6 singeltitlar
54 dubbeltitlar
Världsetta i dubbel
Världsfyra i singel

”Jag var verkligen en allätare under uppväxten. Jag började tidigt med tennis, ishockey och fotboll. Sen testade jag volley-boll, basket och bordtennis. Så småningom körde jag också igång med lite golf. För mig var det väldigt betydelsefullt att kunna hålla på länge med flera idrotter och är övertygad om att det hjälpte mig i tennisen, för jag höll mig nästan skadefri i 18 år. Jag hade en väldigt bra grund att stå på. Under karriären reste jag ofta med golf-klubborna och det var ett fantastiskt sätt att få en paus från tennisen, koppla av och ha roligt. Samtidigt som jag fick öva på min koncentration.”


Musse Hasselvall
Kampsport, ridsport
5 SM-guld
1 VM-brons
1 EM-brons

”För mig blev idrott och jujitsun en paus från en jobbig vardag. Jag var hopplöst obegåvad men det var ingen som skällde när det blev  fel och jag fick utvecklas i min egen takt.  Jag testade många olika kampsporter vilket hjälpte mig utvecklas inom min egen idrott. Ridsporten kom in i mitt liv när jag var nästan 40 år. Jag har testat allt från hoppning och fälttävlan till galopp. På en bra vecka rider jag kanske fyra gånger. Ett helt liv kamp – sport hade förberett mig bra för ridsporten. Jag tog med mig saker som bålstyrka, balans och inte minst förmågan att anpassa sig till en annan varelses rörelser. Det bästa knepet för att hålla igång är att hitta något som är  så kul att man inte kan låta bli.”


Stina Blackstenius
Fotboll, handboll, friidrott
1 OS-silver
1 EM-guld, 1 EM-silver
1 SM-guld
Årets Genombrott 2015

”Idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag höll på med både fotboll, handboll och lite friidrott rätt länge. I handbollen fick jag det fysiska spelet och i friidrotten lärde jag mig att utmana mig själv på helt nya sätt. För mig var det alltid svårt att välja vad som var roligast. Det skedde naturligt när jag var ungefär 17 år och valde att lägga mer tid på fotbollen. Men det var viktigt att få göra det valet själv, vid rätt tid. Jag har alltid gillat att tävla, mot andra och med mig själv, för att se om jag kan utvecklas och bli bättre. Jag blir motiverad av en bra miljö, roliga och inspirerande träningar och lagkompisar man ser fram mot att träffa.”

Kommentarer

Skriv en kommentar

  • Jonas
    20 augusti, 2018 kl 10:34

    Det är ju gott och väl och låter trevligt att man skall prova massa olika saker, men tränar man hockey många pass i veckan och samtidigt måste uppnå studieresultat på skolan så kanske det inte är så himla lätt att orka eller hinna med något annat!

chat
Skriv en kommentar
keyboard_arrow_up